Cukrzyca - podstawowe informacje

Cukrzyca jest przewlekłą (chroniczną) chorobą, która występuje, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości insuliny lub nie wykorzystuje jej w odpowiedni sposób. Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę, który jest konieczny do przenoszenia glukozy (cukru) z krwi do komórek organizmu, gdzie jest ona wykorzystywana do produkcji energii. Gdy w organizmie brakuje insuliny lub działa ona nieprawidłowo, poziom glukozy we krwi wzrasta. Cukrzycę rozpoznaje się w badaniu krwi na podstawie wysokiego stężenia glukozy we krwi.

Z czasem wysoki poziom glukozy we krwi (zwany hiperglikemią) może uszkadzać wiele tkanek w organizmie, co prowadzi do rozwoju powikłań powodujących niesprawność lub zagrażających życiu.

Cukrzyca typu 1

W przebiegu cukrzycy typu 1 system odpornościowy organizmu atakuje wytwarzające insulinę komórki trzustki. W efekcie organizm nie jest już w stanie wytwarzać insuliny, którą mógłby wykorzystać. Nie jest do końca zbadane, dlaczego tak się dzieje. Choroba ta może występować u osób w różnym wieku, lecz zwykle pojawia się u dzieci lub u młodych osób dorosłych.

Osoby z tym typem cukrzycy wymagają codziennego podawania insuliny w celu wyrównania poziomu glukozy we krwi.

Bez insuliny u chorych na cukrzycę typu 1 szybko pojawia się zagrażające życiu schorzenie nazywane kwasicą ketonową. Jeśli nie podejmie się natychmiastowego i odpowiednio dobranego leczenia, pacjent może nie przeżyć. Natomiast stosując regularną terapię insulinową, systematycznie monitorując poziom glukozy we krwi, zdrowo się odżywiając i prowadząc higieniczny tryb życia, osoby z cukrzycą typu 1 mogą wieść normalne, aktywne życie.

Jakie są oznaki i objawy cukrzycy?

Cukrzyca typu 1 często rozwija się w sposób nagły i może powodować takie objawy jak:

  • zwiększone pragnienie i suchość w ustach
  • częste oddawanie moczu
  • moczenie się
  • brak energii i skrajne zmęczenie
  • ciągłe łaknienie
  • nagły spadek masy ciała
  • niewyraźne widzenie

Cukrzycę typu 1 diagnozuje się, gdy oprócz jednego lub kilku z tych objawów występuje wysokie stężenie glukozy we krwi, stwierdzone w badaniu krwi.

Jak można zdiagnozować cukrzycę?

Cukrzycę można zdiagnozować na kilka sposobów. Oto badania krwi stosowane w celu rozpoznania cukrzycy:

  • Badanie HbA1c: Pozwala sprawdzić, jak kształtował się średni poziom glukozy we krwi przez ostatnie 2-3 miesiące. W tym badaniu nie musisz być na czczo ani pić niczego specjalnego.
  • Oznaczanie glikemii na czczo (ang. Fasting Plasma Glucose, FPG): Sprawdza tzw. „poziom glukozy we krwi na czczo”. W tym przypadku nie można niczego jeść ani pić (z wyjątkiem wody) przez 8 godzin przed badaniem, zwykle w nocy. Badanie na ogół odbywa się wcześnie rano, przed śniadaniem.
  • Test doustnego obciążenia glukozą (ang. Oral Glucose Tolerance Test,OGTT): Sprawdza, jak organizm reaguje na obciążenie glukozą. W tym badaniu pacjent musi wypić specjalny słodki napój. Polega ono na oznaczeniu poziomu cukru we krwi przed wypiciem napoju i po nim.
  • Badanie przygodnego stężenia glukozy we krwi: Sprawdza poziom glukozy we krwi w dowolnym, konkretnym momencie w ciągu dnia, bez wcześniejszego przygotowania do badania. Jest ono wykonywane zwykle wtedy, gdy występują inne wyraźne objawy cukrzycy, takie jak niewyjaśniona utrata wagi, skrajne zmęczenie i/lub inne oznaki cukrzycy.

Kto jest narażony na cukrzycę?

Stopniowo zwiększa się liczba osób, u których rozwija się cukrzyca typu 1. Przyczyny tego zjawiska nadal pozostają niejasne, lecz może to być spowodowane negatywnymi zmianami w środowisku i/lub zakażeniami wirusowymi. Choroba ta może występować u osób w różnym wieku, lecz zazwyczaj pojawia się u dzieci lub u młodych osób dorosłych.

Strona stosuje pliki cookies. Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies.