Wpływ diety na poziom cukru we krwi
Rodzaj spożywanych pokarmów ma bezpośredni wpływ na stężenie glukozy we krwi. Niektóre produkty spożywcze podnoszą poziom glukozy bardziej niż inne. Istotnym elementem terapii cukrzycy jest wiedza o tym, ile i czego można jeść, a także trzymanie się planu żywieniowego, który pasuje do Twojego stylu życia, a jednocześnie pomaga kontrolować stężenie glukozy we krwi. Trzy główne składniki odżywcze znajdujące się w żywności to węglowodany, białka i tłuszcze
Węglowodany
Białka
Tłuszcze
W zbilansowanej diecie należy uwzględnić wszystkie trzy składniki odżywcze.
Właściwe wybory żywieniowe
Dietetyk lub edukator diabetologiczny może pomóc Ci w opracowaniu odpowiedniego planu żywienia, który będzie pasował do Twojego stylu życia.
Oto kilka zasad zdrowego odżywiania:
Zdrowe odżywianie dla chorego na cukrzycę to zdrowe odżywianie całej rodziny.
- Planuj regularne posiłki składające się z porcji odpowiedniej wielkości. Twój lekarz może pomóc Ci zaplanować zdrową dietę i dobrać odpowiednie porcje jedzenia.
- Podczas każdego posiłku jedz różne bogate w składniki odżywcze produkty, w tym zdrowe tłuszcze, chude mięso lub białka, produkty pełnoziarniste i chudy nabiał, pamiętając o właściwej wielkości porcji.
- Jak najczęściej wybieraj produkty bogate w błonnik, takie jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste (otręby, makaron razowy i brązowy ryż).
- Wypróbuj zamienniki mięsa, takie jak soczewica, fasola lub tofu.
- Wybieraj niesłodzone napoje, takie jak woda, niesłodzona herbata lub kawa.
- Stosuj zamienniki cukru.
- Ogranicz spożycie soli.
Wizualizacja wielkości porcji: to leży w Twoich rękach
Wybierane przez Ciebie produkty i ilość spożywanego jedzenia mają wpływ na stężenie glukozy we krwi. Jeżeli jesz więcej, niż Twój organizm potrzebuje, Twój poziom glukozy we krwi wzrośnie. Aby wspomóc leczenie cukrzycy, ważna jest umiejętność dobierania porcji o odpowiedniej wielkości. Na szczęście dysponujesz już odpowiednim narzędziem – własnymi dłońmi.
Kanadyjskie Towarzystwo Diabetologiczne sugeruje stosowanie takich wielkości porcji jako wytycznych:

Kupowanie zdrowych produktów spożywczych
Zanim zrobisz zakupy:
- Zaplanuj swoje posiłki na zapas (kilka dni do tygodnia) i wkomponuj w nie zróżnicowane produkty z kilku grup.
- Przygotuj listę produktów spożywczych na podstawie swojego planu posiłków.
W sklepie spożywczym:
- Miej przy sobie swoją listę i kupuj tylko te produkty, które zapisałeś/zapisałaś.
- Nigdy nie rób zakupów, gdy jesteś głodny/głodna, ponieważ możesz wybrać niezdrowe produkty pod wpływem impulsu.
- Rób zakupy w bardziej oddalonych działach, np. w dziale produktów świeżych; to tam znajdziesz „prawdziwą żywność” w przeciwieństwie do żywności konserwowanej.
- Unikaj słodzonych napojów gazowanych, słodyczy i chipsów.
- Sprawdzaj etykiety artykułów spożywczych, pomoże Ci to dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych.